dr. Szabó Szabolcs: Azonnali vizsgálattal kell kideríteni, a katasztrófavédelem mulasztása miatt követelhetett-e halálos áldozatot egy szolnoki tűzeset!

2017. 11. 28., k - 17:53 Írta: Szabó Szabolcs

Az egységes riasztási rendszert mielőbb felül kell vizsgálni

Az Együtt szerint azonnali, mindenre kiterjedő vizsgálatot kell indítani, hogy kiderüljön valóban amiatt halhatott-e meg füstmérgezésben egy idős hölgy Szolnokon, mert a katasztrófavédelem lassan értesítette a tűzoltókat. A tragikus ügy után nem maradt kétség: haladéktalanul felül kell vizsgálni az egységes riasztási rendszer működőképességét! Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudja: mit tervez tenni az ügy mielőbbi felderítéséért és a hasonló esetek megakadályozásáért. 

Sajtóinformációk szerint a katasztrófavédelem szerette volna eltitkolni az ügyet, miszerint egy szolnoki lakástűzben füstmérgezésben halhatott meg egy idős asszony, mert a füstszivárgásról szóló bejelentés alapján nem tartotta szükségesnek az azonnali intézkedést. A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete most nyílt levélben hangsúlyozza, hogy az esetnél a katasztrófavédelem hibázott, és nem a tűzoltók, hiszen az egységes (112) segélyhívó rendszer bevezetése óta nem hozzájuk érkeznek be a tűz és egyéb káresetek jelzései, hanem a katasztrófavédelem műveletirányításához.

Amennyiben a hölgy élete valóban megmenthető lett volna a tűzoltók azonnali riasztásával, úgy az Együtt tragikusnak tartja, hogy az egységes segélyhívó rendszer átgondolatlan, hibás bevezetése már emberéleteket is követelhetett.

Szabó Szabolcs írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudja: mit tervez tenni az ügy mielőbbi felderítéséért, illetve milyen intézkedéseket kíván eszközölni a hasonló esetek megakadályozása érdekében. 

Az Együtt szerint azonnali, mindenre kiterjedő vizsgálatot kell indítani, valamint haladéktalanul nyilvánosságra kell hozni az üggyel kapcsolatos telefonbeszélgetéseket, hogy a közvélemény lássa, mi történt. Az pedig ezek után nem is lehet kérdés, hogy az egységes riasztási rendszer működőképességét felül kell vizsgálni. 

Az Együtt–Párbeszéd-szövetség az Orbán-rezsim leváltása után visszaadja a múltját és a jövőjét a Magyar Tűzoltóságnak.

Budapest, 2017. november 27.