Dr. Szabó Szabolcs is részt vett az oktatási minimum kidolgozásában

2018. 01. 29., h - 12:31 Írta: Szabó Szabolcs

Civilek és pártok együttműködésében kidolgozott oktatási minimumprogramot mutatott be a Tanítanék mozgalom a 2018. január 28-án tartott demonstrációján. A program kidolgozásában részt vett dr. Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár országgyűlési képviselője is, akit a színpadra is felhívtak a tüntetés szervező.  

Az egészségügyhöz hasonlóan az oktatásban is lefektették egy szakmai minimum alapjait civil szakmai szervezetek és demokratikus pártok képviselői. A dokumentumot hamarosan nyolc párt írja alá.

Az egészségügyi minimum mintájára oktatási minimumot dolgoztak ki a demokratikus pártok szakpolitikusai és civil szervezetek képviselői - jelentették be a Tanítanék Mozgalom vasárnap délutáni budapesti demonstrációján. A dokumentumot hamarosan nyolc párt vezetői vagy elnökségi tagjai szignózzák, hogy garanciát vállaljanak az abban foglaltakért: a szakmai anyag kidolgozásában a civilek mellett a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika, az Új Kezdet, a Momentum, a Liberálisok, az Együtt és a Párbeszéd szakpolitikusai vettek részt.

Az oktatási minimum alapjait a Tanítanék nevében Pilz Olivér ismertette. Mint mondta, az első és legfontosabb szempont egy olyan oktatási rendszer kialakítása, amelyben a diákok jól érzik magukat, személyközpontú, esélyteremtő, diszkrimináció- és szegregációmentes. Mérsékli a kötelező tanulói óraszámokat, radikálisan csökkenti a kötelező tananyag mennyiségét. Emellett a lexikális tudásról a kompetenciák fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, és a diákokat modern, egyénre szóló pedagógiai módszerekkel, életszerű, hasznos tudástartalmakkal ismerteti meg, külön figyelmet fordítva a kritikus gondolkodás kialakítására. Továbbá segíti a különleges bánásmódot igénylő gyerekeket és családjaikat.

A dokumentum kidolgozói a jelenlegi állapotokkal ellentétben szervezetileg és szakmailag is önállóvá tennék az iskolákat, a szabad tankönyvválasztást pedig a pedagógiai szabadság alapvető részévé tennék csakúgy, mint a tanítási módszerek szabad megválasztását. Az iskolát átjárhatóvá tennék a diákok számára, hogy bármilyen irányban továbbtanulhassanak. Az oktatási minimum sarokpontjai között szerepel a pedagógusok óra- és munkaterheinek, valamint adminisztratív feladatainak csökkentése, anyagi megbecsülése. A stabil és kiszámítható finanszírozás érdekében garantálnák, hogy az oktatásra fordított összköltségek fokozatosan elérjék a GDP hat százalékát.

- Mindezek eléréséhez a dokumentum új közoktatási és szakképzési törvény elfogadását rögzíti. Továbbá a döntéshozatali eljárás minden szintjén széleskörű szakmai, érdekképviseleti és társadalmi egyeztetési eljárást ír elő. Tehát a fontos döntések csak a szakma és az állampolgárok bevonásával születhetnek meg - mondta Pilz. Felidézte, hogy az oktatási minimum kidolgozásába be akarták vonni a Fidesz-KDNP politikusait is, ám a kormánypártok képviselői válaszra sem méltatták őket, elzárkóztak az együttműködéstől.

A vasárnapi demonstrációt eredetileg azért szervezték, hogy újból felhívják a társadalom figyelmét az oktatási rendszer anomáliáira. Csak most januárban legalább fél tucat olyan hír látott napvilágot, amelyek kiverték a biztosítékot az oktatási szakmai szervezeteknél. Ezek között szerepelt a Honvédelmi Intézkedési Terv bevezetésének híre, amit a pedagógusoknak kellene kidolgozniuk. Vagy az, hogy aki iskolát szeretne alapítani Magyarországon, annak először Balog Zoltán miniszter áldását kell megkapnia. Ám a tüntetés apropóját egyértelműen az oktatási minimum bejelentése adta. Az esemény fontossága ellenére mindössze 1000-1500 ember jelent meg a Parlament előtt a Tanítanék hívására.

A tüntetésen felszólalt egy diák is. Nagy Blanka a Független Diákparlament (FDP) képviseletében emlékeztetett: az FDP január 19-i demonstrációja után 12+1 pontos követeléslistát küldtek az oktatási kormányzatnak. Mivel a kabinet eddig rendszeresen negligálta az FDP megkereséseit, a diákszervezet most határidőt szabott: ha január 31-ig nem kapnak érdemi választ, újabb megmozdulásokat szerveznek. A határidő három nap múlva lejár.

(nepszava)