Strómanként könnyű dolguk volt az állami földek felvásárlásában Mészároséknek és Tiborczéknak

2017. 12. 05., k - 06:12 Írta: Szabó Szabolcs

Kormányváltás után visszavesszük a jogtalanul kiosztott állami földeket!

Az Együtt szerint Orbán Viktor strómanjai, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István könnyen, kockázatvállalás nélkül költöttek el 2,7 milliárd forintot állami földek felvásárlására, hiszen kapcsolatrendszerük révén hozzáfértek a könnyen megtérülő mezőgazdasági befektetési lehetőségekhez. Az Együtt a kormányváltás után minden jogtalanul kiosztott állami földet vissza fog venni, kárpótoljuk a tönkretett gazdákat és tisztességes, átlátható állami földbérlet-politikát hirdetünk.

Két Orbán Viktorhoz közel álló család, a Tiborcz és a Mészáros família összesen 2,7 milliárdot költött arra, hogy állami földet vegyen az árverések idején. Ebből 1,71 milliárdot hitelből fizettek. A Tiborcz család összesen 492 hektár termőföldet vásárolt 559 millió forintért, amit teljes egészében banki hitelből fedeztek – számolt be a 24.hu.

Az Együtt szerint Orbán Viktor strómanjai, Mészáros Lőrinc és Tiborcz István könnyen, kockázatvállalás nélkül vásároltak maguknak állami földeket, hiszen kapcsolatrendszerük révén hozzáfértek a könnyen megtérülő mezőgazdasági befektetési lehetőségekhez. De már csak azért azért is nagy előnyből indultak, hiszen mások nehezen jutnak piaci hitelhez. Mivel Tiborczék, Mészárosék nem többek puszta strómannál, így rajtuk keresztül nem más, mint maga a miniszterelnök vásárolta fel ezeket a földeket. A Fidesz új földesúri osztályt épít Magyarországon, ezek a vásárlások mind ezen törekvés részei voltak.

Az Együtt a kormányváltás után minden jogtalanul kiosztott állami földet vissza fog venni, kárpótoljuk a tönkretett gazdákat és tisztességes, átlátható állami földbérlet-politikát hirdetünk. Nem maradhat el azok elszámoltatása, akik éveken keresztül meglopták a magyar polgárokat.

Budapest, 2017. december 4.